Dag Yvonne,
Een stukje tekst gecopieerd van: http://www.minjust.nl/a_beleid/fact/adoptie_nederland.htm#stief
Voor de hele tekst: http://www.minjust.nl/a_beleid/fact/adoptie_nederland.htm
Eén persoon:
Eén persoon kan een kind, dat zijn gewone verblijfplaats in Nederland heeft, adopteren als deze persoon het kind gedurende drie jaar heeft verzorgd en opgevoed. De eenpersoonsadoptie zal in de praktijk vooral adoptie door een stiefouder zijn, ook al hoeft dit niet.
Bij een stiefouderadoptie adopteert de nieuwe partner van één van de ouders het kind. We hebben hierboven gezegd dat bij een adoptie de familieband met de oorspronkelijke ouder(s) wordt verbroken. Er is één uitzondering en dat is de stiefouderadoptie. Als de nieuwe partner van één van de ouders het kind adopteert, blijft de familieband met deze ouder namelijk bestaan. Alleen de familieband met de andere ouder (als die er is) wordt verbroken.
Termijn van samenleving en verzorging bij stiefouderadoptie:
De stiefouderadoptie is een adoptie door één persoon. In de praktijk gaat het om een ouder en zijn of haar nieuwe partner, die samen met één of meer kinderen al in gezinsverband samenleven. De termijnen van samenleving en verzorging zijn daarom voor de stiefouder hetzelfde als bij adoptie door twee personen. De stiefouder moet ten minste drie jaar samenleven met de ouder en ten minste één jaar voor het kind hebben gezorgd.
Procedure:
Of een adoptie kan plaatsvinden, wordt bepaald door de rechtbank. Daar moet ook een verzoek om adoptie worden ingediend. Bij het indienen van een verzoek om adoptie hebt u de hulp nodig van een advocaat. U kunt voor deze rechtsbijstand terecht bij een bureau voor rechtshulp of bij een advocaat. Namen en adressen van advocaten kunt u onder andere vinden in de Gouden Gids. Weet u niet welke advocaat u moet inschakelen, dan kunt u hierover een advies vragen bij een bureau voor rechtshulp.
Hopelijk kun je hier verder mee,
groet, Triangle
(Adoptie Trefpunt) http://www.adoptie.net