Hallo Odette,
In de USA kent men inderdaad geen verplichte VIA, en ook geen overheid die op één plek alle adoptieaanvragen bijhoudt. Als men daar een kindje wil adopteren, gaat men zelf of via een agency op zoek naar een maatschappelijk werker, die wel een speciale licensie moet hebben. Dan wordt dus meteen het gezinsonderzoek gedaan. Nadat het gezinsonderzoek is afgerond moet men een aantal formulieren laten registreren en vingerafdrukken laten registreren (bij de INS, immigratiedienst). Vraag me niet exact hoe dat zit, van wat ik heb begrepen is het nogal een administratieve toestand en de snelheid is ook afhankelijk van de Staat waarin je woont. Binnen een half jaar kan een dossier naar een land worden gestuurd in ieder geval. Dit gebeurt meestal wel via een agency, dus dit kun je geen zelfdoe procedure noemen. Afhankelijk van het land komt het voorstel snel of duurt het iets langer, maar de meeste mensen in de USA hebben inderdaad binnen anderhalf jaar een kindje.
Eigenlijk vind ik dat de procedure zoals die nu in NL is niet goed is. De VIA is prima, het gezinsonderzoek is goed geregeld, maar het duurt allemaal veeeeeel te lang. Het is eigenlijk een organisatorisch probleem, meer niet. Er zijn te weinig cursussen en te weinig raadsonderzoekers om de vraag bij te houden. Daarom lopen de wachttijden op, en is de geschatte tijd tussen aanvraag en BT momenteel ca. 2 jaar. En dan gaat pas de “echte” wachttijd in, en als je bij Wereldkinderen op de wachtlijst komt, duurt het een half jaar tot de centrale intake, en dan nog x periode voor het land….. kortom, wachten wachten wachten.
Wij hebben onze dochter precies twee jaar en één maand na aanmelding bij het MvJ opgehaald via een zelfdoe procedure. Dat kost wat meer moeite, maar geeft ook veel voldoening!
Hartelijke groet,
Meta Meulenbelt