keuzes in special need

  • M

    Ik vraag me af hoe jullie je keuze in de diversen special needs hebben gemaakt.

    En voor degene die hun ervaringen kwijt willen die ze hebben, graag!!

    Ik zie dat de special needs in diversen categorieën zijn opgedeeld bijv medisch risico is het dan de bedoeling dat je voor alles openstaat binnen die categorie, of dat niet?

    Iedereen alvast bedankt voor hun antwoord.

  • H

    Hoi M,

    Wij hebben voor ons zelf gewoon bepaald wat we denken aan te kunnen, naar aanleiding van die lijsten die er zijn bij de vergunninghouders.

    Het is toch iets dat je zelf moet bepalen. En het kan ook veranderen in de loop van de tijd. Wij zijn steeds voor meer dingen open gaan staan.

    En qua lijst is het zo dat je echt per aandoening mag bepalden wel of niet. Dus bij medisch risico kan je nog kiezen wat je wel of niet denkt aan te kunnen binnen die categorie.

    Maar het is bij voorbeeld bij Schisis wel zo dat je moet open staan voor alle soorten schisis (enkelzijdig, dubbelzijdig, open gehemelte) en je dus niet kan aangeven, we willen alleen een gespleten lipje. Je moet daarbij voor alles open staan.

    Bioj hartafwijkingen kan je weer wel onderscheid maken.

    Vraag gewoon eens zo'n lijst op, of haal hem van internet en ga brainstormen en informatie verzamelen via internet.

    ook is de special needs voorlichting erg interessant.

    Succes!

  • QQ

    Wij hebben gekeken wat er voor mogelijkheden in onze omgeving zijn voor de SN's.

    Wij stonden voor alles open, maar een doof kind moet bijv. heel veel reistijd maken om op een geschikte school te komen vanuit ons huis, dus dat leek ons minder handig. Nu bij een volgende BT en met een groter gezin (we hebben ook pleegkinderen), moeten we ook rekening houden met de al aanwezige kinderen, dus een kind wat bijv. veel/langdurige ziekenhuisopnames te wachten staat is minder geschikt, omdat wij dan ook veel van huis zullen zijn en dat kunnen onze huidige kinderen niet aan.

  • Marièlle67

    Bij ons is het een onderwerp dat tijdens de intake bij Kind en Toekomst uitgebreid besproken is. Ook dingen waarvan wij aangaven dat we er voor openstonden zijn tijdens dat gesprek nog eens besproken waarbij de medewerkster van Kind en Toekomst ook van veel dingen nog een extra toelichting kon geven.

    Voor twee special needs die tijdens het gesprek besproken zijn wilden we bedenktijd om ons er wat meer in te verdiepen, geen enkel punt en we kregen ook nog tips mee waar we de benodigde info konden krijgen. Dat hebben we vervolgens telefonisch na een paar dagen teruggekoppeld.

    Mocht je nog voor de raadsgesprekken staan dan is mijn advies het gewoon open te laten en op te laten nemen dat je ook open staat voor special needs. De eventuele specificatie kun je altijd nog bij de vergunninghouder aanbrengen.

  • wachtende

    Hoi H.,

    Wat je zegt over schisis klopt niet! Onze papieren zijn recent naar China verstuurd en wij hebben WEL aan kunnen geven alleen voor een enkelzijdige volledige schisis open te staan! Misschien is het afhankelijk van de gekozen vergunninghouder, maar bij Kind en Toekomst kon dit wel.

  • Puck

    Hoi M.

    Mijn man en ik hebben allebei een lijst (website wereldkinderen) gepakt en een stift.

    Toen zijn we afzonderlijk van elkaar gaan kijken wat we wel dachten aan te kunnen en wat niet.

    Vind je het erg dat een kind bv een vergroeid handje heeft, of één doof oor, of te vroeg geboren is etc.

    Op internet kun je via google uitzoeken wat een speciale SN inhoudt.

    Toen we dat gedaan hadden, hebben we beide lijsten naast elkaar gelegd. En alles samengevoegd en besproken.

    We hadden bij veel dingen zoiets van, daar zou ik een kindje nooit om afwijzen. Nou dan kwam dat op onze SN lijst.

    Maar dingen waar we zoiets van hadden pff hoe moet dat dan? Hebben we eraf gestreept.

    Bij de VGH gaan ze dan nogmaals heel de lijst langs en dan kun je heel goed toelichten waarom je voor bepaalde SN wel of niet gaat en waar je nog over twijfelt.

    Dan kom je er zeker uit en jou lijst wordt gegarandeerd anders dan de onze.;)

    Groetjes Puck

  • JS

    Hoi M,

    We (mijn man en ik) hebben afzonderlijk naar de lijst gekeken die we van WK kregen (2003) en aangestreept welke sn wel of niet acceptabel was. Aan het eind van het lijstje bleek dat we een flink aantal sn op de lijst misten, waarvoor wel wel open stonden. En zo hebben we ons lijstje bij WK ingeleverd: geen sn die niet acceptabel is. Inmiddels zijn we ouders van drie kinderen bij wie het merendeel van de sn niet op de lijstjes voorkwam.

    Het is denk ik verstandig om te kijken wat wel en niet haalbaar is. Is je huis rolstoeltoegankelijk (of te maken), hoe is het met scholen in de buurt (blind, doof, motorische handicap), hoe ver woon je bij specialistische medische zorg vandaan en ben je bereid en is haalbaar om ver daarvoor te reizen, etc.

    Je geeft niet per categorie sn aan welke wel of niet acceptabel is, maar per sn. Dus bijv. in de categorie zintuigen: doof wel en blind niet.

    Wijsheid gewenst in de besluiten die er te nemen zijn.

    Groeten,

    JS

  • pepe

    We hebben er vooral tijd voorgenomen;

    al voor de via gingen de gesprekke niet zozeer over wel/niet adopteren, wel/niet sn maar welke sn….

    we zijn bewust daar steeds op teruggekomen; we zeiden dit, maar….

    Op sommige momenten kwam onze omgeving daarin met eye-openers; zo stonden we open voor het missen van een handje/arm, maar niet voor een voet/beentje in eerste instantie; we wandelen en kamperen graag en hoe moet dat dan? Vervolgens stonden we op een camping met tegenover ons ouders met een meervoudig gehandicapt kindje; in een electirsche rolstoel, en een lol dat dat kind had! alles is relatief.

    Over sommige aandoeningen (bijv heb-b) hebben we contact gezocht met onze huisarts; hoe zou hij reageren als we met zo'n kindje bij hem kwamen, wat zouden zijn tips voor ons als ouders zijn?

    De sn's die we in onze omgeving al kenden waren makkelijker; daar had je een beeld van. Uiteindelijk hebben we 3 of 4 dingen weggestreept (wat klonk en klinkt dat lullig) en de rest werd onze lijst.

    Daar is bij de vergunninghouder uitgebreid over gesproken; en ook na dit gesprek hadden we nog even de tijd om een defintieve lijst door te geven.

    De dingen waar we niet voor kozen, waren zaken waar we de meest negatieve vorm van hadden gezien en dachten dat dat niet in ons gezin zou kunnen (met nog 2 kinderen en hun needs) en de sn die in hun zwaarste vorm onderwijs zouden vragen dat niet inde buurt voorhande is.

  • *Marjo*

    wachtende Schreef:

    ——————————————————-

    > Hoi H.,

    >

    > Wat je zegt over schisis klopt niet! Onze papieren

    > zijn recent naar China verstuurd en wij hebben WEL

    > aan kunnen geven alleen voor een enkelzijdige

    > volledige schisis open te staan! Misschien is het

    > afhankelijk van de gekozen vergunninghouder, maar

    > bij Kind en Toekomst kon dit wel.

    Bijzonder.

    Want waarom zou je dat doen?

    Qua zwaarte en aantal operaties maakt het namelijk gewoon helemaal niks uit.

    Soms zit het mee voor een kind, soms zit het tegen.

    En dan maakt het niet uit of het enkel of dubbel zijdig is.

    het enige duidelijke verschil bij een enkelzijdige schisis is dat je zeker weet dat de neus en de lip na de sluiting scheef zijn….:)

    Marjo ( moeder van oa een prachtig kind met enkelzijdige schisis, dat naast een ferme spraak taal stoornis ook slechthorend bleek te zijn en verder gewoon alle operaties nodig heeft die bijna alle schisiskinderen moeten ondergaan)

  • wachtende

    Hoi Marjo,

    Het is bekend dat het kwa traject helemaal niets uitmaakt of een kind een enkelzijdige of dubbele schisis heeft.

    Voor ons was dit een persoonlijke keuze waar wij volledig achter staan.