lengte

  • jtenkate47@zonnet.nl

    Onze dochter van acht jaar is vrij klein 1 meter en 7 cm voor haar leeftijd. Alleen zij is behoorlijk lenig zoals vele aziatische kinderen en nu is zij gevraagd voor selectie turnen Zij vind dit helemaal geweldig. Zij gaat dit nu ook doen alleen bij ons zijn er twijfels van hoeveel invloed het turnen kan zijn op haar lichaam cq lengte. Zij gaat 4 a 5 uur per week trainen. Zij word tussen 1.50 a 1.60 m lang is de schatting. Wie heeft hier ervaring mee?

  • m.r

    Vanuit mijn eigen ervaring (ben nu 33 en nederlandse) kan ik zeggen dat ik vroeger ook als klein meisje ben gaan turnen en in de selectiegroep heb gezeten. Ik ben nu 1.58cm en heb overstrekte spieren door het turnen van vroeger. Zelf heb ik nu fybromyalgie (staat los van het turnen destijds natuurlijk) dus in hoeverre het verder schadelijk kan zijn? Er is nu weinig lenigheid meer over haha. Alleen kan ik nog altijd erg ver mijn armen en mijn rug e.d. draaien, dat valt altijd weer op bij bijv. onderzoeken.

  • BG

    De beide dochters turnen. Niet op topniveau, oudste 3e divisie, jongste 5e divisie. Oudste tussen de 6-8 uur per week, jongste 4-5 uur per week. Als het daarbij blijft is er niets aan de hand hoor. Ook 1 of 2 divisies hoger nog geen punt volgens mij. Heb je het over de echte top dan is het wellicht anders. Maar tegen die tijd kun je je altijd nog bedenken. Vooralsnog lijkt het me vooral goed om lekker te sporten. Overigens is 1.50-1.60 uiteindelijk nog een prima lengte voor een Aziatische dame. Onze jongste dochter zal waarschijnlijk de 1.45 m nog niet halen en dat heeft niets met turnen te maken (ouders uit een bergdorpje). Onderstaande vond ik nog ergens:

    Groei

    De geringere lichaamslengte van de internationale topturnsters ten opzichte van leeftijdgenoten die niet turnen, is voor een belangrijk deel het gevolg van selectienormen. Dit blijkt uit studies waarin de lichaamslengte van turnsters, zwemsters en meisjes die niet aan sport doen wordt vergeleken met die van hun ouders. Er blijkt een duidelijke correlatie te bestaan tussen de uiteindelijke lengte die een topturnster bereikt en de lengte van haar ouders.

    De lengtegroei blijkt in enige mate geremd te worden door intensieve turntraining (> 18 uur per week), die reeds voor de puberteit is aangevangen en die tijdens de puberteit gecontinueerd wordt. De oorzaak van groeiremming bij topturnsters is vermoedelijk gelegen in een combinatie van factoren. Verlaat optreden van de puberteit, energiebeperkte voeding, fysieke en psychologische stress lijken hierbij een rol te spelen. Herhaalde piekbelasting op de polsen kan ook lokaal aanleiding geven tot groei remming ten gevolge van het voortijdig sluiten van de groeischijf van het spaakbeen.