Portugal

  • mirjam1234

    Bericht van de NAS:

    Vooraankondiging wachtlijst opening Portugal (07-02-2013)

    De NAS heeft eind 2012 accreditatie aangevraagd voor adoptiebemiddeling vanuit Portugal. De verwachting is dat de accreditatie in de eerste helft van dit jaar wordt afgegeven. In overleg met de Portugese Centrale autoriteit is besloten om vanaf heden (7 februari 2013) alvast de vooraankondiging voor de openstelling van de wachtlijst te doen. U kunt zich dus nu al aanmelden voor dit programma. Uitgebreide informatie over de procedure in Portugal vindt u op het tabblad ‘bemiddeling’. In de linker kolom kunt u daarna ‘Portugal’ aanklikken.

  • BG

    Portugal? Is het echt nodig dat Nederlanders Portugese kinderen gaan adopteren? Wat is er aan de hand?

  • Elfje

    Van de site van de NAS:

    Achtergrond van de kinderen

    De meeste kinderen die voor buitenlandse adoptie in aanmerking komen, zijn verlaten of de ouders zijn uit de ouderlijke macht ontzet.

    In Portugal is veel binnenlandse adoptie, dit wordt mede veroorzaakt doordat het land geen systeem van pleegzorg kent. De kinderen zitten dan ook zonder uitzondering in een kindertehuis.

    Soms hebben de kinderen de nationaliteit van één van de voormalige Portugese koloniën, bijvoorbeeld Angola of Mozambique. Dit komt omdat hun biologische ouders daar geboren zijn. Niet de nationaliteit van het kind, maar het land waar het kind woonachtig is, is van belang in de adoptieprocedure. Kinderen van een andere nationaliteit die met instemming van de Portugese Centrale autoriteit conform de Portugese wet worden geadopteerd, vallen onder de bepalingen van het Haags verdrag. Indien het kind de nationaliteit heeft van een land waarvan de inwoners visumplichtig zijn in Nederland, zal een inreisvisum en verblijfsvergunning nodig zijn.

    Er zijn veel special needs kinderen in Portugal. Zowel de alleenstaande aanvragers als de echtparen zullen er rekening mee moeten houden dat de meeste kinderen een special needs achtergrond hebben. Indien u niet in staat bent om een kind met een medische en sociaal belaste achtergrond op te kunnen vangen, kunt u niet via dit contact adopteren.

    Veelvoorkomende special needs zijn ontwikkelingsachterstanden zowel psychomotorisch als cognitief of een combinatie van beiden, microcefalie, (gedeeltelijke) doofheid, slechtziendheid of blindheid, prematuur geboren kinderen met restverschijnselen. Ook kinderen met het syndroom van Down en kinderen die HIV positief zijn wachten op nieuwe gezinnen.

    Daarnaast zijn er kinderen die sociaal getraumatiseerd zijn, bijvoorbeeld door geweld binnen het gezin of door verwaarlozing.

    Een enkele keer zijn er ook gezonde kinderen voor wie een gezin wordt gezocht. Vrijwel zonder uitzondering betreft dit kinderen die 6 jaar of ouder zijn en een belastte sociale achtergrond hebben. Volgens de Nederlandse wet mogen kinderen ouder dan 6 jaar alleen geadopteerd worden indien zij deel uitmaken van een sibling. Indien er sprake is van bijzondere omstandigheden kunnen ook kinderen die geen deel uitmaken van een sibling, maar wel ouder zijn dan 6 jaar, voor adoptie in aanmerking komen.

    Volgens de Portugese wet worden kinderen van 12 jaar of ouder gehoord over de voorgenomen adoptie. Afhankelijk van de achtergrond en ‘wijsheid' van het kind, kunnen ook jongere kinderen vanaf 9 of 10 jaar gehoord worden. Dit kan het geval zijn bij een sibling plaatsing.

  • Mar en Mar

    @ BG

    Voor ieder kind op deze wereld zijn lieve, goed ouders nodig. Wat een vreemde reactie zeg….

  • BG

    Mee eens maar dat betekent niet dat interlandelijke adoptie de oplossing is. Verder kijken dan je primaire gevoel. Verdiepen, lezen. Niet aan de oppervlakte blijven, daarmee zijn de kinderen niet dediend. Maar oh wat is dat moeilijk.

  • Elfje

    De kinderen zullen wel eerst voor binnenlandse adoptie worden voorgesteld en als dat niet lukt voor interlandelijke adoptie.

  • BG

    Mij lijkt dat er ook gekeken moet worden naar de achterliggende problemen waarom betreffende kinderen niet in het land van herkomst op kunnen groeien. Waarom komt Portugal nu ineens in beeld? Het is toch bijzonder als Europese landen zonder interlandelijke adoptiegeschiedenis hun kinderen ter adoptie aanbieden?

  • Elfje

    Ik vind het vreemd dat een land als Portugal geen systeem als pleegzorg kent.

  • Sander

    Ten eerste: Portugal heeft al jaren een interlandelijke adoptiegeschiedenis (voor outgoing cases), alleen niet met Nederland (wel bijv. met België en Frankrijk)

    Ten tweede: heb je de berichtgeving over de staat waarin dit land op dit moment verkeert dan volkomen gemist? Een groot gedeelte van de Portugezen moet zich zien te redden met een inkomen van tussen de 600-800 Euro per maand terwijl de prijzen voor eerste levensbehoeften in dat land niet héél veel lager liggen dan hier. De werkeloosheid is de pan uit gerezen. Er zijn Portugezen die naar hun voormalige kolonie Angola zijn gevlucht, om dáár te werken en de aldaar verdiende centjes terug te sturen naar huis. De wereld is echt wel veranderd met de crisis in de afgelopen paar jaar. Er komen al jaren adoptiekinderen uit Oost-Europese landen naar Nederland en ik denk niet dat het in Portugal op dit moment economisch (veel) beter gaat.

    Dan is er nog het gebrek aan een pleegzorgsysteem, zoals Elfje al aangeeft. Wat ik begrepen heb van de NAS is dat alle contacten over het tot stand komen van een adoptielijn tussen Portugal en Nederland rechtstreeks met de Centrale Autoriteit in Portugal zijn verlopen. Zij coördineren het adoptiesysteem aldaar zelf, het verloopt niet via individuele particuliere organisaties. Dan zal er vanuit de overheid beredeneerd dus wel behoefte zijn aan een nieuw contact met Nederland.

    Sowieso gaat het niet bepaald om jonge en gezonde kinderen, zie daarvoor de info meer bovenin deze draad en de website van de NAS.

  • BG

    Ja Sander en dat is nu net mijn punt. Jij vindt het blijkbaar normaal dat ellende in een Europees land leidt tot adoptie van kinderen door de wat rijkere Europese landen. Ik ben wel benieuwd wat die jarenlange interlandelijke adoptiegeschiedenis inhoudt. Ik vind het vreselijk dat de economische malaise leidt tot meer interlandelijke adoptie en denk dat het geen oplossing is. Ik hoop dat er vooral naar andere oplossingen wordt gezocht.

    Welke landen volgen: Griekenland, Spanje…