Wereldkinderen V O O R A A N K O N D I G I N G
Regio avond Alkmaar
Op donderdag 10 oktober 2013
organiseren wij een regioavond met als thema:
Liever geen straf…
Waarom straffen en belonen niet altijd goed werkt voor geadopteerde kinderen
Straffen en belonen, principes uit de cognitieve gedragstheorie, zijn algemeen geaccepteerde principes in het dagelijkse leven en de opvoeding. Toch werken deze bij geadopteerde kinderen vaak niet zoals verwacht. Dat heeft alles te maken met het feit dat kinderen en ouders niet tegelijk gestart zijn, dat er een breuk in gehechtheidrelaties geweest is, een tijd voor de adoptie is die voor het kind stress opleverde.
Als straffen en belonen niet goed werkt, heeft dat ook gevolgen voor jezelf als ouder, vooral voor het
plezier dat je hebt in het ouder-zijn. Waar ouders zijn een lust was, kan het lastig of zelfs een last worden. Dit zijn processen die ook op niveau van de neurobiologie te verklaren zijn. De manier waarop het ‘ouderlijk brein’ functioneert komt kort aan bod.
Om de negativiteit van straf en beloning wat te keren, maken we kennis met de aanpak van Daniel Hughes. Hij kiest ervoor om ouders en kind te leren op een luchtige, vrolijke manier (Playful) opnieuw non-verbaal op elkaar af te stemmen, het kind daarbij volledig te accepteren (Acceptance), nieuwsgierig te zijn of te worden naar wat er in je kind leeft (Curiosity) en dat gevoel te delen (Empathy). Samen noemt hij dit de PACE principes. In de lezing gaan theorie en praktische voorbeelden hand in hand, waarbij natuurlijk ook ruimte is voor vragen en opmerkingen.
De lezing wordt verzorgd door dr. Anneke Vinke, vrijgevestigd GZ- en Kinder- & Jeugdpsychologe, al ruim 20 jaar werkzaam in het adoptieveld. Naast haar werk in de praktijk, geeft zij les op de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Tevens is zij voorzitter van het ADOC, het AdoptieDriehoekOnderzoeksCentrum, te Leiden.
Locatie: De Rietschoot in Koedijk, aanvang 20.00 uur.
€ 5,- leden bij vooraanmelding, € 7,50 niet-leden
Voor meer informatie en aanmelden: ellyvdz@gmail.com