Ervaringen met EMDR bij jonge adoptiekinderen

  • Lesley

    Goedemorgen,

    Zijn er hier mensen die ervaring hebben met EMDR voor hun adoptiekindjes? Wij overwegen dit voor onze dochter (5,5).

    Mag ook in een PB uiteraard, of een mail dan stuur je me een pb en dan mail ik je mijn mailadres.

    Gr.

    Lesley

  • monias

    google eens op kindermishandeling binnen kinderopvang. Er staat een verhaaltje over een jongetje van nog geen twee als ik me niet vergis die ook EMDR heeft ondergaan en de moeder heeft een stichting opgericht en geeft adviezen

  • MSA

    Hier geen ervaring, maar wel gehoord dat de SAV zich ook meer verdiept in traumaverwerking. Wellicht nog een idee om hen te bellen?

  • Lesley

    Met de SAV kom ik niet veel verder. Heb inmiddels maandag as. een intake gesprek via onze jeugdpsychiater. Bedankt!

  • Simone30

    Hoi, wij hebben het vorig jaar besproken met onze orthopedagoog van Basic Trust. Zij gaf aan dat het wel kan maar voor ons kind nog niet geschikt is, omdat hij nog niet stabil egenoeg was. Ik kan mij dus voorstellen dat het per kind verschilt van wat kan en wat niet kan. De intake zal het uitwijzen bij jullie, hoop ik. Groetjes,

    Simone

  • Lesley

    Daar ga ik wel van uit. Ik ga me eerst goed laten voorlichten.

  • MSA

    Jammer dat je bij SAV niet verder kwam, onze VIB begeleider had er nl. wel goede informatie over en goede ervaringen mee. Het gaat bij ons om een kindje van 3,5 jaar oud, waar EMDR een behandeloptie zou zijn. Verder heb ik zelf destijds nog dit artikel gevonden (online): http://www.emdrkindenjeugd.nl/images/art05-25-38.pdf

    Het is een gevalsbeschrijving van EMDR bij een 3-jarig kind. Wie weet heb je er nog wat aan. Succes in ieder geval!

  • AnnekeV

    Dag allemaal,

    het is inderdaad heel erg afhankelijk van het kind, het levensverhaal, de plaatjes/beelden die er nog zijn - het is namelijk erg moeilijk om te bepalen wat nou het trauma tot trauma maakt als het kind er geen directe herinnering aan heeft. Soms is trauma preverbaal en de trauma-elementen in het verhaal die wij daarin als heel ingrijpend zien, kunnen door het kind anders beleefd zijn of zich in een ander (angst)beeld hebben opgeslagen en daar in het hier en nu last van hebben.

    Bij jonge kinderen vind ik het belangrijk dat er altijd ook een relatie is met de behandelaar voordat EMDR ingezet wordt. Spelenderwijs, als onderdeel van de behandeling, kan dan met EMDR stukje bij beetje verwerking plaatsvinden. Dat betekent dat EMDR bij mij althans wordt ingeweven in verhalen, spel, beweging. Bij jonge kinderen heb ik de voorkeur voor gebruik van trommel/handtaps waarbij het kind actief meewerkt en het lijf ook meteen betrokken wordt. Vaak integreer ik onderdelen uit sensorimotor psychotherapie (SP) meestal is de ouder gewoon aanwezig - doet actief mee, bij peuters zit het kind vaak op schoot of tegen ouder aan - dan komen ook elementen en de aanpak uit developmental psychotherapy (DDP) langs en kan de ouder de veilige haven zijn als onderdelen van deze behandeling erg intensief zijn. Daarmee wil ik eigenlijk zeggen dat sommige kinderen voor hun adoptie zo veel hebben meegemaakt dat het ‘protocol’ EMDR als basis prima werkt maar naar mijn mening voor elk kind op eigen wijze moet worden ingezet waarbij andere therapeutische technieken nodig zijn om het kind echt verder te helpen.

    Belangrijk is wel dat EMDR niet altijd lukt en geen ‘wondermiddel’ is - sommige kinderen vinden het vervelend om te doen. De angst om overspoeld te raken door de nare herinnering in het hier en nu kan kinderen ook blokkeren. De dagen na de EMDR kan een kind ontregeld zijn. Dat kan een kind weerhouden van een tweede of derde sessie. Het ankeren van het positieve is dan heel belangrijk - want vaak ben je er met een keer niet helemaal klaar mee…

    De inschatting of het kind de sessie kan volhouden die zo intensief is, moet samen met ouders gemaakt worden en het kind moet ook akkoord gaan zelf. Daarom is er vaak wat tijd nodig voordat EMDR ingezet kan worden - als er vertrouwen is, dan durven kind en ouder samen de draak te verslaan. EMDR kan het scherpe zwaard zijn, maar soms is een extra dolk of ander wapentuig nodig omdat de draak meer dan 1 kop had of gewoon omdat het toch moeilijker is dan je dacht - dat blijkt vaak pas gaandeweg.

    Elk kind heeft een eigen verhaal en dat is altijd uniek. Behandeling kent bewezen effectieve elementen (EMDR bv.) maar zoals altijd eigenlijk is timing cruciaal. Dat is altijd een individueel proces dat je samen met een behandelaar of behandelteam doorloopt

    Hopelijk helpt dit jullie bij beslissen welke aanpak te kiezen - neem eerst ruimte voor een relatie met de behandelaar en dan kan je samen kijken naar de narigheid die onder het patroon zit waar je je zorgen over maakt en welke behandelmethode in welke (zuivere of mengvorm) op welk moment ingezet kan worden.

    Anneke Vinke

    GZ-psycholoog

    Registerpsycholoog Kind & Jeugd NIP

    specialisme: adoptie, gehechtheid, trauma, pleegzorg

    meer info:

    www.ddpnetwork.org

    www.emdrkindenjeugd.nl

    www.sensorimotorpsychotherapy.org

  • caro

    Super, Anneke,

    dat je hier ook mensen ondersteunt en helpt.Ik ben je hier al vaker tegengekomen. Je bent zo heel erg betrokken bij onze kinderen. :-)